Prijzenregen tijdens opening Culturele Seizoen

Prijzenregen tijdens opening Culturele Seizoen   

dinsdag 18 september 2018
Ter gelegenheid van de opening van het culturele seizoen 2018-2019 gaf Rotterdam Festivals op zondag 16 september traditiegetrouw een feestelijke borrel voor de sector. In het kader van ons 25-jarig bestaan dit jaar met een extra feestelijk tintje. Op het ss Rotterdam werden maar liefst vier cultuurprijzen uitgereikt door Said Kasmi, wethouder Onderwijs, Cultuur en Toerisme.

De award voor Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden, gekozen door het Rotterdamse publiek in het kader van ons jubileum, ging naar de Dance Parade.
“De uitslag laat zien hoe de Dance Parade nog steeds leeft in het hart van heel veel Rotterdammers en hoe belangrijk het was. Dat een festival dat al negen jaar niet meer wordt gehouden nog zo’n grote plek bij de Rotterdammers inneemt, zegt alles over de impact van dit bijzondere evenement”, aldus Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals.
Crazy Sexy Cool kwam als winnaar uit de bus in de categorie nog bestaande festivals en werd door Museum Rotterdam benoemd tot ‘Echt Rotterdams Erfgoed’. Het festival wordt daarmee ook opgenomen in de actieve collectie van het museum.

De Doro Siepelprijs, bestemd voor iemand die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek voor culturele activiteiten, ging dit jaar naar Zoë Cochia van galerie NIFFO.
“NIFFO heeft zich ontwikkeld tot een centraal ontmoetingspunt in de wijk. Zoë Cochia wordt gezien als de moeder van de Afrikaanderwijk, een ‘one (wo-)man army’ in het bij elkaar brengen van kunst, talent en wijkbewoners”, aldus de jury.
De Doro Siepelprijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van € 10.000 voor het maken van een productie of project dat past bij de uitgangspunten van de prijs.

Johan Moerman mocht de Cultuurpenning in ontvangst nemen, als waardering voor zijn verdiensten voor de Rotterdamse culturele sector als geheel.
“Hij ontvangt de penning voor de bijdrage die hij al vele jaren nationaal en internationaal levert aan de uitstraling en positie van Rotterdam als festivalstad. En vooral voor het plezier dat zoveel Rotterdammers en bezoekers van de stad aan de Rotterdamse festivals beleven – mede door zijn inzet.”
Jaarlijks reikt het college van b&w van gemeente Rotterdam deze prijs uit bij de opening van het culturele seizoen aan een persoon die op cultureel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd. Aan de Cultuurpenning is een draagspeld en een bedrag van € 5.000 verbonden, te besteden aan een project op het terrein waarop de laureaat werkzaam is.