Evenementenkalender Rotterdam 2017 gepresenteerd: een stad in beweging

Evenementenkalender Rotterdam 2017 gepresenteerd: een stad in beweging   

donderdag 08 december 2016
Rotterdam Festivals stelt ieder jaar op basis van de aangedragen plannen een evenementenkalender samen die zoveel mogelijk Rotterdammers bereikt en bezoekers naar de stad trekt. En met succes: in 2016 zijn we gekozen tot beste evenementstad van Nederland en ook internationaal trekken evenementen als de Art Rotterdam Week en North Sea Jazz Festival de aandacht. Rotterdam Festivals selecteert een festivalaanbod dat de eigenheid van Rotterdam benadrukt: de haven, moderne architectuur, sport en –kunstevenementen op een internationaal niveau en een ruim aanbod voor een jong en divers publiek. Dát is Rotterdam, altijd bijzondere festivals.

Toegenomen initiatief
Rotterdam Festivals krijgt aanvragen binnen voor een plaats op de kalender en/of voor een financiële bijdrage. Het initiatief is de afgelopen jaren toegenomen. De vele aanvragen maken ons werk, keuzes maken voor een evenwichtige kalender, elk jaar weer een uitdaging. De beschikbare tijd en ruimte voor evenementen in de stad neemt niet toe en in 2017 als gevolg van ophanden zijnde grootschalige werkzaamheden aan onder andere de Maastunnel, het Collectiegebouw, Forum en de Coolsingel zelfs af.
Deze werkzaamheden hebben een grote impact op de Rotterdammers, de stad en de evenementen. Toch zijn we er samen met de (gemeentelijke) diensten in geslaagd om een goed en evenwichtig programma samen te stellen voor volgend jaar.

Opbouw kalender

Het hart van de kalender wordt gevormd door wat wij noemen de iconische evenementen. Een beperkt aantal aansprekende, jaarlijks terugkerende festival(weekends) met internationale uitstraling zoals het Internationaal Film Festival Rotterdam, Art Rotterdam Week, Port of Rotterdam North Sea Jazz, Rotterdam Unlimited en het weekend van de Wereldhavendagen. Deze iconen weerspiegelen de thema’s van de stad, nemen een sterke internationale positie in én zijn opvallend zichtbaar in de binnenstad. Rondom de iconen worden sterke evenementenperiodes gecreëerd met aanvullende, bijpassende evenementen zoals het Maritieme weekend en North Sea Round Town. Ook gaan we in 2017 verder met de succesvol ingezette samenwerking rondom de Rotterdam Architectuur Maand. Daarnaast vullen we de jaarkalender met (middel)grote festivals en kleinschalig meer lokaal gericht aanbod zodat er een mooie mix ontstaat waar elke Rotterdammer iets van zijn gading in kan terugvinden.

Nieuw in 2017

Voor de variatie en de aantrekkelijkheid investeren we in nieuw aanbod. Zo zijn er in 2017 rond de zestig ‘nieuwe’ evenementen op de kalender opgenomen. Zo stijgt het aantal dance-evenementen in 2017 tot 17, een stijging van 4 evenementen ten opzichte van 2016. Nieuw zijn Modular, CrazySexyCool Halloween Festival en twee evenementen die naast de Onderzeebootloods, ook een groot podium op de RDM-kade plaatsen. Enkele nieuwkomers buiten de dance-evenementen volgend jaar zijn 010saysitall, een spoken word fringefestival in samenwerking met Poetry International, en Castellers. Met Castellers bouwt Rotterdam een nieuwe menselijke toren bestaande uit 150 Spaanse Castellers en 2000 stadsbewoners. Daarnaast verwachten we dat de MTV Music Week en MTV EMA spin-off brengt en naast diverse andere muziekinitiatieven het REC Festival voor de tweede keer in het Central District zal plaatsvinden.

“In Rotterdam vertellen evenementen het verhaal van de stad en worden ze verbonden aan de thema’s van de stad: een internationale cultuur- en sportstad, een maritieme stad, jonge en cultureel diverse stad, een moderne architectuurstad. Het belangrijkste doel is om de Rotterdammers zelf bewust van hun stad te laten genieten.”
Citaat juryrapport Nationale Evenementenprijzen

Actuele kalender
Omdat de kalender aan verandering onderhevig is, bijvoorbeeld vanwege zaken als totale financiering en vergunningsverlening, verwijzen we voor de actuele en volledige evenementenkalender van 2017 naar rotterdamfestivals.nl/zakelijk/evenementenkalender.
Kijk voor de officieel door B&W vastgestelde B&C kalender 2017 op rotterdam.nl/evenementen.

Noot: de foto boven dit nieuwsbericht is gemaakt door fotograaf Bas Czerwinski tijdens de Rotterdamse Dakendagen.