Filmen in de stad

Filmen in de stad   

Als je wilt filmen in Rotterdam ben je meer dan welkom.Rotterdam moedigt mediaproducenten aan om producties te realiseren in de stad. We verlenen graag medewerking aan mediaproducties en proberen deze zo goed mogelijk te faciliteren. Daarom heeft de stad een eigen Film Commissioner aangesteld. De Film Commissioner fungeert als intermediair tussen producenten en gemeentelijke diensten, onder meer op het gebied van vergunningen. Kosteloos en zonder onnodige bureaucratie verleent de Film Commissioner service voor het toenemende aantal binnen- en buitenlandse producenten, die willen filmen en werken in Rotterdam. Nieuwsgierig naar welke producties er in Rotterdam hebben gedraaid? Neem dan een kijkje in onze filmgeschiedenis.

Wat te doen als je wilt filmen in Rotterdam?
Via onze site proberen we zo goed mogelijk te helpen met de voorbereidingen van de productie via een one-stop-shop. Start met het lezen van het protocol Filmen in Rotterdam. Hierin staat beschreven wat de mogelijkheden zijn voor producties in de stad. Check vervolgens de evenementenkalender om na te gaan of er geen conflicterend evenement gepland staat ten tijde van de productie. Tot slot schrijf je de opnamen in via de Centrale Filmplanning. Nog crew of faciliterende bedrijven nodig? Deze zijn te vinden via de bedrijvengids.
Naar boven

Film Commissioner

Intermediair tussen producenten en gemeentelijke diensten.

De functie van Film Commissioner bestaat sinds 1999 in Rotterdam. Sinds 2013 is deze functie ondergebracht bij Rotterdam Festivals. De Film Commissioner is lid van de Association of Film Commissioners International (AFCI) en de European Film Commissions Network (EUFC).
Naar boven

Filmprotocol Rotterdam

Welke richtlijnen zijn er voor het filmen in Rotterdam?

In Rotterdam is een filmbeleid 'Filmen in Rotterdam' opgesteld. Dit protocol is op 13 februari 2001 goedgekeurd door het College van Burgemeester en Wethouders en geeft inzicht in de mogelijkheden voor producties in de stad.
Naar boven

Evenementenkalender

Houd rekening met de evenementen die plaatsvinden in de stad.

Het is druk in Rotterdam. Naast filmopnamen zijn er evenementen in de stad. Maar ook diverse weg- en bouwwerkzaamheden. De Film Commissioner spant zich in om ongewenste situaties te vermijden, zoals twee filmploegen die tegelijkertijd op één locatie draaien, overbelasting van één buurt, of conflicterende belangen met al in de stad geplande evenementen. Om je te helpen opnamen in Rotterdam te plannen kun je via de evenementenkalender nagaan waar en wanneer er evenementen plaatsvinden.
Naar boven

Centrale Filmplanning

Aanmelden bij één centraal loket.

Om producties zo goed mogelijk van dienst te zijn moeten ze worden ingeschreven in de Centrale Filmplanning. Dit is een database waarin alle producties worden aangemeld en ter advisering worden uitgezet aan de gemeentelijke diensten. Je hoeft je dus maar te melden bij één loket. Na aanmelding wordt de aanvraag in behandeling genomen. De Film Commissioner coördineert de inschrijving en laat weten of je toestemming krijgt voor de opnamen.

Voor je het aanmeldformulier invult dien je kennis te nemen van het protocol ‘Filmen in Rotterdam’. Na inschrijving ontvang je een inschrijvingsbewijs ter controle, met daarbij de routing voor vergunningen en ontheffingen.

Een overzicht van welke gegevens je nodig hebt om het aanvraagformulier centrale film planning in te vullen vind je hier.

Filmopnamen die niet voldoen aan de aanmeldtermijn worden niet in behandeling genomen.

Een inschrijving in de Centrale Filmplanning geeft niet automatisch toestemming voor opnamen. Het inschrijfbewijs wordt door de Film Commissioner ter advisering uitgezet aan de diensten. De Film Commissioner kan helaas niet garanderen dat alle voorgenomen opnamen gerealiseerd kunnen worden.

Naar boven

Bedrijvengids

Vind de juiste diensten en leveranciers voor je productie in de bedrijvengids.

Bij het maken van filmopnames in de stad komt veel kijken. Denk aan het vinden van een geschikte locatie, het bouwen van een set, verlichting en het eventueel omleiden van verkeer. Rotterdam Festivals biedt als extra service voor producenten een overzicht van de verschillende bedrijven binnen de sector.

Bekijk hiervoor de bedrijvengids films, waarin je kunt zoeken op zoekwoord of categorie. Of download de gratis app via Google Play of de App Store (iTunes). Wil je je bedrijf aanmelden, dan kan dat via het aanmeldformulier.

Naar boven

Contact

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Saskia Kagchèl, Film Commissioner Rotterdam
E-mail: saskia@rotterdamfestivals.nl
Telefoon: 010 - 433 25 11

Tessa van der Spek, Ondersteuning Rotterdam Film Commission
E-mail: tessa@rotterdamfestivals.nl
Telefoon: 010 - 433 25 11

WAT WIL HET PUBLIEK? Wat wil het publiek?
Op zondagmiddag 13 september werd het eerste exemplaar van de publicatie Wat wil het publiek? Rotterdam, cultuur en publiek in kaart gebracht overhandigd aan Adriaan Visser, wethouder Wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport tijdens de borrel ter opening van het culturele seizoen.
lees meer